För deltagare

Anmälan

Anmälan öppnar 15 mars 2018 kl 00:00 och stänger 1 juni 2018. Maximalt antal deltagare är 100, varav 50 platser med boende på vandrarhem och 50 platser utan. Om anmälan blir fulltecknad går det att skriva upp sig på en väntelista i fall att vi får återbud eller lyckas öka antalet platser.

Kvalifikation

För att delta behöver du senast 20 juli ha kvalificerat dig. Kvalifikationen består av en randonné eller motsvarande på minst 400 km gjord efter 1 oktober 2017.

Vi kan för UTU 2018 i vissa fall bevilja dispens om du de senaste åren kört randonné på 120 mil eller längre, och är i fysisk form för 150 mil.

Avgift

Deltaravgift är 1800 kr. I detta ingår GPX-fil, karta och vägnoter, stämpelkort och nummerskylt, tygmärke till fullföljande, dropbag transporterad längs rutten och online-spårning av deltagare samt frukost. På ett antal kontroller finns också fika och i mån av plats enkel övernattning på luftmadrass, vilket ingår i avgiften.

Bokning av boende

Våra huvudkontroller ligger ungefär 30 mil från varandra. På eller nära kontrollen finns boende på vandrarhem eller fjällhotell som kan bokas i samband med anmälan.

Vi kan varmt rekommendera detta om du önskar en förutsägbar tur med bekväm övernattning. Vi har 50 st sådana platser i Älvdalen (lördag och tisdag), Røros (söndag) och Stugudalen (måndag). Boendet bokas i paket och kostar 2000 kr för fyra nätter inklusive frukost.

Se sidan med kontroller för ställen med övernattning.

Avbokning

Vid avanmälan återbetalas startavgiften minus 500 kr under villkor att platsen kan överlåtas till en cyklist på väntelistan.

Anmälan

Service till deltagare

Karta och vägbeskrivning

Alla deltagare får vid start vägnoter, karta och nummerskylt till sin cykel. På denna hemsida finns GPX-fil och efter start möjlighet att följa var olika cyklister befinner sig. Rutten är inte skyltad i övrigt.

Dropbag

Vid start kan du lämna in en eller två dropbag. Vi tillhandahåller påse, ca 40·30 cm. Påsen finns i Älvdalen natt lördag kväll, i Røros söndag kväll, i Stugudalen måndag kväll och Älvdalen igen tisdag kväll - alltså samma ställen och tid som vi erbjuder vandrarhemsövernattning. Du kan också välja att skicka påsen till enbart Älvdalen eller Särna - ange detta när du lämnar in väskan.

Det finns också möjlighet att - utöver dropbag - lämna mindre väskor med packning vid starten, för uthämtning vid målet.

Se schema för transport.

Kontroller

Uppsala – Trondheim – Uppsala körs i år 2018 med delvis bemannade kontroller: Vi erbjuder bemannade kontroller som passar ett tempo på ungefär 30 mil per dag: Älvdalen (dit och hem), Røros, Stugudalen och vid mål i Uppsala. Vi bemannar också en kontroll i Särna för den som vill cykla längre första kvällen. Stämpling mellan dessa kontroller sker på caféer eller andra ställen längs banan. I mån av volontärer kan fler bemannade kontroller bli aktuella, för att underlätta för den som önskar cykla i ett annat tempo än 30 mil per dag.

Se sidan med kontroller för översikt.

Övernattning

Vi erbjuder i mån av plats övernattning i storsal med luftmadrass och filt på alla bemannade kontroller. På huvudkontrollerna Älvdalen, Røros och Stugudalen finns också möjlighet att i samband med anmälan boka plats på vandrarhem / fjällhotell.

Frukost och fika

På de bemannade kontrollerna erbjuder vi kaffe, te, fika och frukostmat dygnet runt under tiden kontrollen är bemannad. Vegetarisk och vegansk mat finns. Detta ingår i startavgiften.

Regler

Se sidan med regler.

Start i Uppsala

karta över start och mål

karta över start och mål

Start är lördag 21 juli kl 07:00 i Uppala på Riddartorget utanför Uppsala Domkyrka. Alla deltagare startar samtidigt.

Registrering, inspektion av cykel och utdelning av material till deltagare sker i Helga Trefaldighetskyrkans församlingshem fredag 20 juli kl 17:00-21:00. Starten är öppen från kl 05:00. I undantagsfall kan registrering göras på lördagen.

Resa till Uppsala

Se sidan med reseinformation.

Boende i Uppsala

Boende i Uppsala innan start går att hitta på Destination Uppsala.
bild på fjäll

Under turen

Rutt

Längs rutten finns backar upp till 10%. De flesta backar är flackare än detta. Totala mängd backar är ungefär 16000 m. Underlaget är till övervägande del asfalt, mest på lågtrafikerade småvägar men också några bitar bättre cykelväg. Det finns ungefär 5 km bra grusväg, men med alternativ väg för den som önskar. Se sidan med rutt.

Stämpling

På de orter som saknar bemannad kontroll stämplar du på café ellre andra ställen enligt instruktioner i vägnoterna. Se sidan med regler för hur du kan stämpla.

Tidsgränser

Tidsgräns för UTU är 125 timmar, vilket innebär att du behöver vara tillbaka i Uppsala senast kl 12:00 torsdag 26 juli. Tidigast tillbaka är på måndag 23 juli kl 02:00. Se sidan med kontroller för när kontroller på vägen är öppna och stänger vad gäller stämpling, och tider för ställen att stämpla, äta och sova.

Om du bryter

Som vanligt i randonné är du ansvarig för transport hem om du bryter. Kontakta oss så snart som möjligt då. Det finns bussar och tåg med viss möjlighet att ta med cykel från stora delar av rutten.

Bra att veta

Väder

Uppsala – Trondheim – Uppsala går genom olika naturtyper och upp till 900 meters höjd genom fjällen. Temperaturen ligger ofta kring 15-30 grader på dagen, men det kan snabbt bli kallt på kvällen — temperaturer ner till 5 grader kan förekomma. Väderprognoser för Sverige och Norge finns på YR från Norges meteorologiska institut.

Djur och natur

I fjällvärlden kan det finnas ren på vägen, i Norge också får. I Norden finns också vildsvin, älg, björn och varg. De är i regel mycket skygga och håller undan för människor. Vid Gysinge kan det kvällstid finnas myggor. De är ofarliga om du inte är allergisk men definitivt inte rädda för människor.

I Sverige och Norge råder allemansrätten, vilket innebär att det är tillåtet att vandra och tälta i naturen så länge du inte stör människor eller djur eller förstör. Det är också tillåtet att plocka frukt och bär som växter vilt.

Telefon och elektricitet

Delar av vägen genom vildmarken eller i dalar kan sakna mobiltäckning. Det kan också finnas ställen där bara en mobiloperatör har täckning.

Både Sverige och Norge använder kontinental europeisk standard på eluttag. Uttag för laddning finns på vandrarhemsrummen och i begränsad mån i sovsalarna. Ta med egen laddare för all elektronik du använder.

Affärer och pengar

Uppsala-Mora och Støren-Trondheim-Hell går genom relativt bebyggda trakter. Norr om Mora går turen genom längre stycken vildmark med bara enstaka samhällen. Särskilt sträckan Särna-Tännäs (10 mil) saknar helt affärer, resturanger och kollektivtrafik.

I Sverige har livsmedelsbutiker i städerna vanligen öppet till kvällen både på vardag och helg. På landet och i Norge är det ofta stängt på söndagar. Se vägnoterna för tips om matställen.

Vanliga kontokort Visa och Mastercard fungerar i både Sverige och Norge. Några få riktigt små caféer accepterar bara kontanter.

Rekommendationer

För att kunna ta del av UTU på ett bra sätt behöver du kunna cykla 30 mil flera dagar i sträck. En 40 mils randonné eller motsvarande är kvalifikation, men vi rekommenderar att köra flera breveter under våren och gärna en 60-milare.

Cykel

Alla typer av trafikdugliga cyklar med ren mänsklig framdrivning får användas. Vi rekommenderar att använda en cykel som du kört långa distanser på tidigare. Se till att däck, broms- och växelwire och kedja är fräscha, men också att du hunnit köra in utrustningen några turer.

Stänkskärmar är inte obligatoriska men bra för både dig och andra om det regnar.

På liggcykel eller velomobil där cyklisten sitter skymd av en sits bör det finnas extra reflexer bakåt. Vi rekommenderar också starkt att använda backspegel på liggcykel.

Kläder och utrustning

Ta med varma kläder och bra regnkläder. Vid cykling i mörker bör du använda reflexväst eller motsvarande.

Vi rekommenderar också en vattentät väska för brevetkortet, pump och verktyg för att klara enklare reparationer. Det inkluderar reservslang, gärna reservdäck, ett par ekrar i passande längd och kanske ett extra växelöra. Om du använder elektriska växlar ska du ta med laddare till dem.

© 2018 Randonneur Stockholm
Om UTU
Policy för kakor och data